Borfokoló 10-14% V/V (22cm)
0 / 5
0 / 5
Borfokoló A must alkoholos erjedés folyamán alakul át borrá. Amikor az erjedés már a vége felé jár, tegyünk kotyogót a hordóra, ballonra. A kotyogót töltsük félig vízzel. Fontos hogy a parafa dugó jól zárjon, s csak a kotyogó legyen a légzõcsõ. A keletkezõ szén-dioxid ezentúl a kotyogó vízrétegén keresztül sajátos buborékoló hanggal távozik a hordóból, innen ered az elnevezés is. Elõnye, hogy az erjedés befejezõdése után is szén-dioxid párna marad a bor felszíne fölött, s ez elzárja a bort a levegõtõl, kiküszöbölve a nem kívánatos oxidációs hatásokat. Borfokmérés: Ez a fajsúlymérõ az igen drága. Maligand meghatározó készüléket helyettesíti. A mérendõ bor hõfoka pontosan 20°C legyen. A mérendõ borba óvatosan belehelyezzük a fokolót, majd miután az nyugalmi állapotba került, a felsõ szintnél leolvassuk a skálát. A kapott értéket 2,5-tel szorozzuk meg. A kapott eredmény alkoholtartalmat mutat, ami a Malligand borfoknak felel meg. Amennyiben a bor még cukrot tartalmaz, direkt termõ fajta, vagy nagyon sűrű, úgy a fokoló kevesebbet, esetleg 0 fokot is mutathat. A borfokmérõt tapasztalat útján használhatjuk a legjobb eredménnyel, amikor is a megfelelõ szorzószámot a gyakorlatok alapján megállapítottuk. Borfokoló adatok
Skálázás: 10-14 fok
Méret: 22 cm
Anyag: Üveg
Termék ID: | #5421480 |