Cefre-mustfokoló 0-30% V/V (18cm)
0 / 5
0 / 5
Cefre és mustfokoló Mustfokoló és Cefrefokoló hõmérõ nélküli!!! A pontos mérés érdekében a mérni kívánt terméket 20 C 0 kell beállítani, mert a fajsúlyozás így lett beállítva. A folyadékot üveg vagy műanyag átlátszõ fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és száraz fokolót óvatosan, olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy lebegjen a folyadékban. A leolvasás elõtt meg kell gyõzõdni arról, hogy a fokoló teljesen szabadon úszik-e és nem ér az edény falához vagy fenekéhez. A fokoló hiteles mérésre nem alkalmas! Must: A must legjellemzõbb értékmérõje a cukortartalom, azaz a mustfok, amely végül is az egész évi munka egyik eredménye. A must cukortartalmát mustfokolóval állapítjuk meg. A mustfokoló lehet hõmérõvel vagy hõmérõ nélkül, valamint mustfok skálával ellátott sűrűségmérõ, amely csak erjedésmentes, tiszta mustban mér pontosan. A tiszta mustot fél literes üvegbe vagy átlátszó műanyag hengerbe töltjük. A must felszínén képzõdõ habot a henger túltöltésével eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk , szárazra töröljük, óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban szabadon lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben megállapodott, a mustnak a fokolószár felsõ letapadási pontjánál leolvassuk a mustfokot. A valódi mustfokot a megfelelõ hõmérsékleti korrekció után kapjuk meg. 20 °C-n pontosan egyezik a látszólagos és a valódi mustfok. Ennél melegebb musthoz 2°C 0,1 mustfokot hozzáadjuk, a hidegebbõl viszont 2°C 0,1 mustfokot levonjuk. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm mustban hány dekagramm cukor van. Cefre: általában így neveznek minden többé-kevésbé sűrű, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül. Van szõlõ-cefre, szilva-cefre, gyümölcs-cefre, szesz-cefre, sör-cefre stb. Az erjedés megkezdése elõtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének nevezik. A cefrefokmérõ alkalmas különbözõ gyümölcsökbõl készült cefrefolyadékok cukorfokának mérésére. A kiforrt cefrének 0 fok körüli értéket kell mutatni. Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor. A cefrefokoló csak a cukrozatlan cefrénél mutat pontos értéket. A cefre várható szeszhozama minden gyümölcsnél a cukortartalomtól függ. Az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök, pl. õszibarack, eper szeszhozama kb. 3% V/V, barack, körte szeszhozama kb. 4% V/V, szilva, alma, vegyes gyümölcs várható szeszhozama: kb. 4-5% V/V, meggy 5% V/V, cseresznye 6% V/V, szõlõ 9-10 % V/V. Ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek. Mérési sorrend: A folyadék hõmérsékletét beállítjuk 20 ? C- ra, majd megfelelõ alakú üvegedénybe töltjük. A folyadékoszlop minimum magassága a fokoló hosszától, legalább 2 cm-el legyen hosszabb. A fokolót a folyadékba helyezzük, ügyelve arra, hogy szabadon lebegjen. A leolvasás szemmagasságban történjen, a mérõ nyugalmi állapotában. Ezután a folyadék felszínén elhelyezkedõ vonal a helyes érték. Mérés után a fokolóra tapadt folyadékot tiszta vízzel mossuk le. Cefre-must fokokoló adatok
Mérési tartomány must: 10-30 cefre 0 - 20 fok
Mérési tartomány cefre: 0 - 20 fok
Termék teljes hossza 18 cm
Anyag: Üveg
Termék ID: | #5422962 |