Ataisz - Apró Zabpehely 700 g
5 / 5
5 / 5
Sokat tehetünk egészségünkért, ha táplálkozásunkba tudatosan beillesztjük a zabpehely fogyasztását. A zabot és pelyhesített változatát, mára már az egészséges táplálkozás fontos összetevőjeként jegyzik, népszerűsége töretlenül növekszik. Más gabonafélékkel összehasonlítva, a zab biztosítja a legjobb fehérje-, zsírsav-, és aminosav egyensúlyt . Tartalmazza mind a nyolc élet fontosságú esszenciális aminosavat. Lúgosító gabona. Magas rosttartalmának köszönhetően, (10,6g rost/100g) jótékony hatással van a bélműködésre. A rostokból a vastagbélben prebiotikus anyag képződik , ez táplálékot jelent a hasznos bélbaktériumok számára. A zab, gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, mely jó hatással van a gyomorra. Kevés kalóriával, sokáig teltségérzetet ad, lassan felszívódó szénhidráttartalmának köszönhetően, nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, így cukorbetegek számára is ajánlják. B vitaminokban gazdag, a B1 vitamin, fokozza a szerotonin, vagyis a boldogsághormon termelését, így a B6 vitaminnal együtt természetes antidepresszánsként kedvezően hat a pszichére, hangulatjavító hatásúak. A zab alkoholos kivonatát Avena sativa tinktúra néven nyugtatószerként alkalmazzák. A zabpehely vas, kálium, kalcium, foszfor, szilícium, magnézium forrása . A magnézium jó néhány testi folyamat nélkülözhetetlen eleme csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát azzal, hogy biztosítja a megfelelő véráramlást és szinten tartja a vérnyomást. Kalciumforrásként jó hatással van a csontokra és a fogakra. 100 g zabpehelyben Nátrium 30 mg Kálium 350 mg Kalcium 71 mg Magnézium 110 mg Foszfor 160 mg Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly: Tápanyagtáblázat (1995) alapján. Felhasználhatjuk apróra őrölve panírozáshoz, fasírt készítéséhez, levesek, főzelékek sűrítéséhez, készíthetünk belőle kását, zabtejet, süteményeket. Reggelente, napindítóként a legjobb választás az ásványi anyagokban, rostokban és vitaminokban dúskáló zabkása. Elkészítési variációinak csak fantáziánk szab határt, mivel íze nem jellegzetes, ezért zabkásánk íz világát elsősorban a hozzáadott összetevők határozzák meg. Legjobb, ha fogyasztás előtt megfőzzük, 3 rész vizet felforralunk, belekeverjük az ízesítőket (édes vagy sós), hozzáadunk 1 rész zabpelyhet, folyamatos néhány percnyi kavargatás után elzárjuk a lángot, lefedjük és kb. 10 percig állni hagyjuk. (megduzzad) Átlagos tápanyagtartalom 100 g termékben:
Energiatartalom: 1621 KJ/ 386 kcal
Fehérje: 14,4 g,
Zsír: 6,8 g,
Szénhidrát: 64,3 g,
Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly: Tápanyagtáblázat (1995) alapján. Allergén információ: A termék zabot tartalmaz. Szezámmagot, zellert, búzát és glutént is feldolgozó üzemben készült.
Termék ID: | #2783268 |