Dénes-Natura - Hántolt köles 250 g
0 / 5
0 / 5
Natura hántolt köles 250g A legjobb lúgosító gabona. ; A köles a legősibb termesztett gabonaféle , Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő , ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek ;elősegítik a normális bélműködés helyreállítását . E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. ;székrekedés, ;diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében. A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag . Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet. Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban. Rendszeres fogyasztása a következő élettani hatásokkal járhat:
visszaá llítja a sav-bázis egyensúlyt , mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel.
candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
megvéd a fogszuvasodástól , erősíti a látást, késlelteti az öregedést
rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
szabályozza a vércukorszintet
helyre állítja az emésztést
gyulladáscs ökkentő
immunerősít ő
csökkenti a vér koleszterinszintjét
ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája
Mit kezdjünk a kölessel a konyhában? A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható , háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges, vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk. A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek , illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át! ; Főzési ideje változó lehet fajtánként.
Termék ID: | #2787577 |
Bio mag: | Nem |
Típus: | Köles |
Tömeg: | 250 g |