JAVALLAT - FOKHAGYMA - 60 db étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula (1347)
0 / 5
0 / 5
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. 33990/2024 60 db instant gyógynövényport tartalmazó étrend-kiegészítő gyógynövénykapszula, bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből. ÖSSZETEVŐK:Kapszulánként 600 mg fokhagyma Sonic?Fine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin. A fokhagyma hivatalos jegyzékben szereplő egészségtámogató hatásai: Hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez. Elősegíti a normál koleszterin és vérzsírszint fenntartását. Támogatja a szervezet védekezőképességét. Hozzájárul a torok és a tüdő egészségének megőrzéséhez. Fogyasztása kedvező hatású a cukoranyagcserére. Segít fenntartani a máj egészséges működését. EZÉRT AJÁNLJUK: A kapszulákban lévő SonicFine ® instant gyógynövénypor általános előnyei: - akár 2x nagyobb biológiai hozzáférhetőség, - 8x nagyobb biológiai aktivitás, - 2x jobb oldhatóság, - 2x magasabb flavonoid- és polifenoltartalom, - 3x erősebb antioxidáns hatás, - 2x több vízoldható rost, - 100% hatóanyagtartalom. FIGYELMEZTETÉSEK, ELLENJAVALLATOK Fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet! Fokozhatja a vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő, valamint a véralvadásgátló gyógyszerek hatását! 6 és 12 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt, a kapszulák nagy mérete miatt a kapszulák tartalmát teaként fogyasztva vagy a kapszulák tartalmát pl. mézben elkeverve. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Kisgyermekek elől elzárva tartandó! TERMÉKÜNK BEVIZSGÁLT, KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÓGYNÖVÉNYBŐL KÉSZÜLT. ADAGOLÁS Naponta 2-3x1 kapszula. FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva: Bő folyadékkal lenyelve. Teaként fogyasztva: A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Folyadékban elkeverve: A kapszulák tartalma bármilyen folyadékban elkeverhető (pl. méz, joghurt, kefír stb. ) A FOKHAGYMA EGÉSZSÉGTÁMOGATÓ HATÁSAIT ALÁTÁMASZTÓ TUDOMÁNYOS BIZONYÍTÉKOK A bemutatott tudományos vizsgálatok eredményei a fokhagymára általánosan vagy a hivatkozásokban szereplő készítményre vonatkoznak. Bemutatásuk célja, hogy alátámasszák a termékünkben lévő gyógynövény egészségtámogató, a szervezet normál állapotának fenntartását elősegítő hatását. A SZÍV ÉS AZ ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA Számos kutatásban igazolódott már, hogy a fokhagyma lassítja az érelmeszesedés előrehaladását ( Koscielny , Gadidala , Orekhov ). Egy standardizált fokhagymaport tartalmazó készítmény napi 300 mg adagolás mellett, 4 éven keresztül történő fogyasztása csökkentette az aorta rugalmasságának romlásást a kor előrehaladtával ( Breithaupt-Grögler ). A berlini Humboldt Egyetemen végzett randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálat eredményei alapján egy fokhagymaporból készült drazsé 4 éven keresztül történő fogyasztása 5-18%-kal csökkentette az aortákban a zsíros lerakódások (plakkokat) növekedését, sőt egyes esetekben enyhe csökkenés is megfigyelhető volt ( Koscielny ). A fokhagymapor alkalmazása a vérnyomáscsökkentésben is eredményesnek bizonyult. Egy ausztráliai klinikai vizsgálatban résztvevők magas vérnyomásban szenvedtek. A betegek 12 héten keresztül naponta 4 kapszula (960 mg melynek allicisztein tartalma 2,4 mg) fekete fokhagyma kivonatot tartalmazó készítményt fogyasztottak, és szisztolés vérnyomásuk átlagosan 10 Hgmm-rel csökkent a placebo készítményt fogyasztókkal szemben ( Ried ). Összegző tanulmányok szerint, amelyben mind egészséges, mind magas vérnyomásban szenvedő betegek is részt vettek az egyes kutatásokban, a fokhagyma rendszeres fogyasztása átlagosan 5 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés, és 3 Hgmm-rel a diaszisztolés vérnyomást ( Ried2 , Ried3 ). Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél a csökkenés még eredményesebb volt ( Reinhart , Ried2 ). A NORMÁL KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍRSZINT FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA A fokhagyma további előnyös élettani hatása, hogy kutatások alapján csökkenti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét, amely szintén összefüggésbe hozható a szív és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásával. Összefoglaló tanulmány alapján a különböző fokhagymakészítmények átlagosan 15 mg/dl-rel csökkentették az összkoleszterin és 6 mg/dl-rel a LDL- koleszterinszintet, magas koleszterinszinttel rendelkező betegek esetén, a placebóval összehasonlítva. A javulás ennél is erőteljesebb volt azoknál, akik a fokhagymát több mint 8 héten keresztül fogyasztották és akiknek a koleszterinszintjük a hatértérékhez közeli volt ( Ried4 ). Egy újabb összefoglaló tanulmányban is hasonló következtetéseket vontak le, a fokhagyma ez alapján is javította az LDL-, a HDL- és az apolipoprotein-A szintet azok esetében, akiknél szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata nagyobb ( Gadidala ). A fokhagymát napi 1200mg-os adagolás mellett napi 3 g halolajjal kiegészítve szintén pozitív eredmények születtek a koleszterinszint javítását illetően. A fokhagyma önmagában 11,5%-kal csökkentette az összkoleszterinszintet, halolajjal kiegészítve 12,2%-kal. Az LDL-C koleszterinszint a fokhagyma fogyasztása esetén 14,2%-kal, halolajjal kiegészítve 9,5%-kal csökkent ( Adler ). A SZERVEZET TERMÉSZETES VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉT, VALAMINT A TOROK ÉS A TÜDŐ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA Egy Egyesült Királyságban végzett előzetes klinikai kutatás azt mutatta, hogy a téli hónapokban 12 héten keresztül napi egy fokhagymakapszula szedése kb. 63%-kal csökkentette a megfázások számát a placebóhoz képest, továbbá a tünetek mutató napok száma is kb. egy nappal csökkent ( Josling ). Egy spanyolországi idősek otthonában élő betegek körében végzett kisebb klinikai vizsgálat azt is kimutatta, hogy 36 héten keresztül napi egy kapszula fokhagyma és hagymapor kombinációját szedők körében a résztvevők csupán 12%-ánál jelentkeztek megfázásos tünetek, míg a placebót szedők 45%-ánál mutatkozott valamilyen tünet ( García ). A fokhagyma antibakteriális hatásáért feltehetően a benne található kénvegyületek a felelősek ( Ayala-Zavala ). A hatás úgy alakul ki, hogy a ezek a kénvegyületek inaktiválják azokat az enzimeket, amelyek a baktériumok növekedéséhez szükségesek ( Ghannoum ). Egyes in vitro kutatásokban a különböző fokhagymakivonatok antibakteriális hatását bizonyították több mikobaktériumtörzzsel szemben, (pl: Mycobacterium tuberculosis). Ezek a baktériumok különböző légzőrendszeri megbetegedéseket okoznak ( Abbruzzese ). A CUKORANYAGCSERÉT KEDVEZŐEN BEFOLYÁSOLÓ HATÁSA 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttekkel végzett klinikai kutatások összefoglaló tanulmánya alapján napi 600-1500 mg fokhagymapor 2 mg/dl-rel csökkentette az éhgyomri vércukorszintet a kontrollcsoporthoz képest ( Hou ). Egy másik vizsgálatban a fokhagyma metforminnal (2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerrel) kombinálva 70%-kal jobban csökkentette az éhgyomri vércukorszintet, ahhoz képest, mint amikor a metformint önmagában alkalmazták ( Ashraf ). A MÁJ EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT TÁMOGATÓ HATÁSA Egy indiai összefoglaló tanulmány szerint a napi 800-1600 mg fokhagymapor csökkentheti egyes májenzimek megemelkedett értékét, úgy, mint az aszpartát-aminotranszferáz (AST) és alanin-transzamináz értékét (ALT). Ezen enzimek értéke akkor lehet emelkedett értékű, hogyha a májban vagy egyéb szervekben valamilyen károsodás következik be ( Rastkar ). Nem alkoholos zsírmáj betegségben szenvedőknél végzett klinikai vizsgálat azt mutatja, hogy egy fokhagymapor készítmény napi 4x400 mg-os adagolás mellett, 12 héten keresztül fogyasztva a betegek 51-62%-ánál csökkentette a betegség súlyosságát a placebóval szemben. Ezen felül javult a legtöbb májenzim és az LDL-koleszterin szintje is. ( Sangouni ).
Termék ID: | #2815689 |
SZÁRMAZÁSI HELY: | Magyarország |