Glenmorangie - Nectar D'or 12 Years 0,7 l 46%
5 / 5
5 / 5
A lepárló neve a gael nyelvből származik, ahol a "Glen of the Morangie Burn" szabad fordításban "a nagy béke kis völgyét" jelenti. Ez a szeszfőzde a Felföld északi részén található, és 1703 óta szeszfőzéssel foglalkozik, ami természetesen csak egy dolgot jelent - illegálisan. Hivatalosan 1843 óta készítenek itt whiskyt. William és John Maheson testvérek alapították. A Glenmorangie volt az első whisky Skóciában, amelyet bourbon hordóban érleltek. A szeszfőzde alapításától kezdve napjainkig az egyik szabály mindig is az volt, hogy a szeszfőzdében 16 embernek - "16 Taini embernek" - kell dolgoznia, és ez csak a lepárlási folyamatra vonatkozik. A Glenmorangie-nál folyamatosan keresik a legjobb hordókat, amelyekben egyedülálló whiskyjeiket érlelik. A keverékeket a legkülönfélébb háttérből szerzik be, gyakran még a specifikációhoz is igazítják őket, hogy egyedi ízprofilt hozzanak létre. A tölgyfahordók több mint 100 éves élettartamuk alatt egyedi ízeket kölcsönöznek, amelyek az évtizedek során lassan beépülnek a whisky ízébe. A gyártáshoz használt víz szokatlanul gazdag azokban az ásványi anyagokban, amelyek a whiskyt olyan csodálatosan gyümölcsössé teszik. Hogy ezt a vizet tisztán tartsák, birtokolják és védik a Tarlogie-forrást körülvevő egész erdőt - a Glenmorangie saját vízforrása és legértékesebb kincse a mészkő- és homokkő rétegeken évszázadok óta átfúródó eső eredménye. Ezek a természetes ásványi anyagok "kemény" vízminőséget kölcsönöznek a Glenmorangie-nak, és a hegyvidéki lepárlók között egyedülálló nyersanyagot biztosítanak. Az évek során a whisky készítői a tökéletességre törekedve a mesterségüknek szentelték magukat. Ezek az egyedi whiskyk művészetük csúcsát jelentik. Ennek a mesterségnek az ünneplésére a legritkább és legértékesebb alkotásaikat hozzák el az igényes ínyencek számára is. Glenmorangie Nectar D'Or Ez a whisky egy emlékből született, amikor először látogattam meg egy cukrászdát. Arról az első pillanatról van szó, amikor az érzékeid elborulnak, belélegezve az édes illatokat, és azt kívánod, bárcsak beleharaphatnál minden krémes finomságba, amit látsz. A Nectar d'Orban mindezt megkóstolhatja. Az elkészítéséhez magashegyi lepárlókban készített finom szeszes italt használnak, amelyet tölgyfából készült bourbon hordókban és olyan hordókban érlelnek, amelyekben egykor édes fehér Sauternes bort tároltak. Az eredmény olyan, mint egy selymes desszert, amely tele van fehér csokoládé álmokkal, citromkrémmel, krémes karamellel és mandulás croissantokkal keverve. Mindezt egy finom fűszeres illat egyensúlyozza ki. Minden egyes korty olyan, mintha egy francia cukrászdában nyaralna. Az illatban érezni a citromos süteményt, amely vaníliával, lime- és narancshéjjal keveredik. Ezt követi a szultána (mazsola) és a datolya, gyömbérrel és kókusszal díszítve. Ízében a melegítő mézeskalács átadja helyét a szerecsendiónak és a pörkölt mandulának. A lecsengésben a whisky édes és lágy - a citromhéj, a vaníliakrém, a gyömbér és a szerecsendió utolsó nyomai egyensúlyoznak. Díjak: SFWSC 2020 EZÜST IWSC 2020 EZÜST ISC 2020 GOLD IWSC 2019 EZÜST
Termék ID: | #2731369 |
Alkoholtartalom: | 46 % |
Érlelési idő: | 12 év |
Ital típusa: | Single malt |
Űrtartalom: | 0.7 l |